Rolul pâinii de-a lungul timpului

324 VIZUALIZARI

Drojdia este ajutorul miraculos din bucătărie. Consumă zahărul din făină și produce dioxid de carbon care dă volum pâinii. Drojdia joacă un rol cheie în producerea pâinii, principala sursă de hrană. Cum este posibil acest lucru?

Pentru început, să aruncăm o privire la structura sa. Drojdia este un organism invizibil unicelular. Cea utilizată în producția de pâine este cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae. Acest microorganism are caracteristici diferite față de alte drojdii numite „drojdii sălbatice”. O singură celulă se reproduce cu mare viteză în fermentatoarele unde sunt îndeplinite condițiile corespunzătoare. De aceea, drojdia este alegerea potrivită atât în producția industrială de pâine, cât și în cea la scară mică.

Se crede că drojdia a fost folosită din cele mai vechi timpuri, iar descoperirea pâinii fermentate a fost atribuită civilizației egiptene. Pentru aceștia, pâinea era considerată și un mod de exprimare artistică. Egiptenii au sculptat statui din aluat de pâine care au rămas intacte până astăzi.

În civilizația antică grecească, pâinea de orz era pregătită și consumată în zile speciale. La greci și la romani, pâinile erau de obicei acoperite cu semințe de mac și umplute cu ciuperci și pește. Aproape în fiecare civilizație, producerea pâinii era văzută ca un meșteșug.

În Evul Mediu, pâinea nu era folosită doar ca produs alimentar, ci și ca parte a organizării mesei. Pâinea pregătită în forme dreptunghiulare era folosită pe post de farfurie. Sub influența lui Pasteur, legătura dintre drojdie și pâine a devenit cunoscută tuturor producătorilor, astfel că prima pâine modernă a fost făcută în Olanda. 

Secolul al XIX-lea este perioada în care consumul de pâine la nivelul actual și-a făcut loc în viața omului, ceea ce a contribuit la aplicarea anumitor standarde în producție. Această dezvoltare se datorează Marii Britanii, care a transmis-o în timp coloniilor sale și de acolo în întreaga lume. Astfel, pâinea a început să fie produsă la nivel industrial.